Alles over de golden retriever.
van aanschaf, kosten, karakter, opvoeding en overige tipsJij bent op deze golden retriever pagina terecht gekomen, omdat jij een golden retriever puppy wilt aanschaffen.
Of misschien weet je al zeker dat je een golden retriever krijgt en ben je hier om je optimaal voor te bereiden.
Wat jouw reden ook is; je zit hier precies goed!
Op deze pagina vind je algemene informatie over de golden retriever hond, maar ook waar je rekening mee moet houden wanneer je een golden retriever puppy wilt aanschaffen.
Vragen zoals wel of geen hondenverzekering afsluiten, welke spullen je allemaal in huis moet halen voor je golden retriever. Tips over de opvoeding van je golden retriever pup, hoe je ervoor zorgt dat hij zindelijk wordt, socialisatie en nog veel en veel meer.
Inhoud
Klik op een hoofdstuk en lees verder.Algemene informatie golden retriever.
Geschiedenis golden retriever
De golden retriever is al tientallen jaren zo in trek, dat het bijna vreemd is hoe weinig er over de herkomst van het ras bekend is. Golden retrievers zijn erg populaire gezinshonden, maar toch ligt hun oorsprong in de jacht, bij de Schotse adel. Anders dan veel andere jachthonden zijn golden retrievers speciaal gefokt om aangeschoten wild op te sporen voordat het weg kon vluchten (‘Retrieve’ is Engels voor ‘ophalen’). Daarvoor was een slimme hond nodig met een dikke, warme vacht, uitstekende zintuigen en een speels karakter, waardoor ze bijvoorbeeld graag een riviertje over zwemmen om de prooi op te sporen. Golden retrievers moesten een haas of hert ook apporteren, waarbij hun vermogen om dieren of speeltjes zacht maar stevig tussen hun tanden te klemmen – de ‘zachte beet’ - perfect van pas komt.
Golden retriever als familiehond
Vanuit deze geschiedenis als gespecialiseerde jachthond ontstond de zachtaardige familiehond die we nu zo goed kennen. Golden retrievers zijn intelligente honden met een sterk sociaal karakter. Naar kinderen toe zijn ze vriendelijk en geduldig, wat omgekeerd ook goed van pas komt bij het opvoeden en trainen van puppy’s. Gaat het gezin erop uit, dan gaat een golden retriever het liefst mee. Een gezonde golden retriever zit altijd vol energie en is vanwege zijn slimheid dol op spelletjes, puzzels en andere uitdagingen. Dat verklaart waarom deze honden in de hele Westerse wereld niet alleen als gezelschapsdier zo gewild zijn, maar ook vaak als hulphond of geleidehond worden ingezet.
Uiterlijke kenmerken golden retriever
Vacht en kleur golden retriever
Golden retrievers werden vroeger gele retrievers genoemd, omdat er maar een paar blonde exemplaren waren tussen de veel bekendere zwarte labrador retriever. Tegenwoordig is de langharige, zachte blonde vacht een kenmerkende eigenschap van het ras. De vacht heeft een waterdichte onderlaag en is niet bijzonder dik, variërend in kleur van bijna wit platinablond tot een donkerblonde of gouden honingachtige tint.
Dit is een hond die regelmatig moet worden geborsteld, waarbij haren op het bankstel niet te vermijden zijn. Daar staat een grote aaibaarheid tegenover, wat deze mensen- en kindervriend over de hele wereld zo populair heeft gemaakt.
Grootte en postuur golden retriever
Een volwassen reu heeft een schofthoogte van 51 tot 61 cm en weegt tussen de 29 en 34 kilo, terwijl een teefje met 51 tot 56 cm en 25 tot 29 kilo iets kleiner en lichter blijft. Met een gelijkmatige lichaamsbouw, korte flanken en een stevig skelet is een golden retriever een robuuste hond, maar zeker geen waak- of aanvalshond. De ribben liggen diep en de schouderbladen zijn lang. De kop van de golden retriever is kort en breed, met een schaargebit en bij voorkeur een zwarte neus met middelgrote, donkere ogen. Deze eigenschappen geven het ras een zachtaardige, vriendelijke blik die past bij hun karakter. Let wel op foklijnen, want sommige golden retrievers zijn nog altijd echte jachthonden die veel minder geschikt zijn als zachtaardig huisdier.
Karakter golden retriever
Intelligent & eigenwijs
De meeste karaktertrekken van de golden retriever zijn terug te leiden op de jachthonden die ze vroeger waren. Ze zijn intelligent en houden van een mentale uitdaging, wat natuurlijk handig is bij het opsporen van gewonde dieren. Die slimheid werkt twee kanten op: ze leren snel en trainen is meestal niet moeilijk, maar een golden retriever kan ook erg eigenwijs zijn.
Sociaal en vriendelijk
Golden retrievers zijn doorgaans erg sociaal en vriendelijk. Ook dit is terug te leiden op de jacht, want daar is samenwerking essentieel. Ze zijn dol op aandacht en hebben een groot uithoudingsvermogen, waardoor ze graag meedoen met spelletjes en lange wandelingen. Veel golden retrievers zijn gek op zwemmen. Vaak kunnen ze uitstekend omgaan met kleine kinderen en andere (huis-) dieren, maar uiteraard geldt ook hier dat kinderen en honden niet zonder toezicht alleen moeten worden gelaten. Van nature zijn golden retrievers geen echte waakhonden, zeker ook omdat ze daar eigenlijk te vriendelijk, zachtaardig en nieuwsgierig voor zijn.
Golden retrievers zijn gebalanceerd en niet schrikkerig, hoewel ze heftig kunnen reageren op hard stemgeluid. Spanningen of een negatieve sfeer in huis pikken ze gemakkelijk op.
Deze honden zijn gefokt voor een actief bestaan, dus veel beweging is belangrijk. Bij allerlei vormen van hondensport zijn golden retrievers dan ook goed vertegenwoordigd.
Verzorging golden retriever
Tanden poetsen bij je golden retriever
Het belangrijkste bij de verzorging van een golden retriever is zorgen voor voldoende beweging en uitdagingen om de hond gezond van lijf en van geest te houden.
Natuurlijk moet de conditie van het gebit goed in de gaten worden gehouden, want je hond doet zo ongeveer alles met zijn tanden. Voer is daarbij belangrijk: bezuinig niet op voer en geef je hond kwaliteitsvoer. Dagelijks de tanden van je puppy of volwassen hond poetsen is ook een aanrader, net als het gebruik van verantwoorde kauwspeeltjes, want dat voorkomt de vorming van tandsteen. Inspecteer het gebit regelmatig op tandsteen, rode plekken (ontstekingen) en vreemde plekken. Zie je iets afwijkends, vraag dan de dierenarts om advies.
Verzorging van de vacht
Naast deze algemene richtlijn is de verzorging van de vacht een belangrijk aandachtspunt. Golden retrievers spelen graag buiten en in combinatie met hun vrij langharige vacht kan er gemakkelijk vuil tussen de haren ophopen. Het is belangrijk dat je de vacht regelmatig goed borstelt: noodzakelijke verzorging waar een golden retriever vaak zichtbaar van geniet.
Let specifiek op of er overtollig haar op de voetzolen tussen de tenen groeit en knip dit weg. Er kan ook teveel haar groeien aan de binnenkant van het oor in en om de opening van de gehoorgang; ook dat moet worden verwijderd. Een halfjaarlijkse trimbeurt is aan te bevelen.
Wassen
Omdat golden retrievers graag zwemmen, ook in vies water en in zee, is het belangrijk de hond met water of speciale shampoo te wassen. Veel retrievers hebben een gevoelige huid, waardoor eczeemachtige klachten een vervelend probleem kunnen worden.
Voeding golden retriever
Let goed op de voeding van jouw golden retriever en houd dit in balans met de hoeveelheid beweging die het dier krijgt. Golden retrievers kunnen gemakkelijk te zwaar worden, wat weer kan leiden tot andere problemen, zoals overmatige slijtage van de gewrichten.
Fysieke en mentale uitdaging golden retriever
Regelmatig wandelen is noodzakelijk
Vanwege de intelligentie, nieuwsgierigheid en de grote sociale vaardigheid van golden retrievers zijn genoeg beweging en geestelijke uitdagingen van levensbelang voor deze honden. Regelmatig wandelen is noodzakelijk, met genoeg tijd om los van de lijn te rennen en te ravotten. Hou hiervoor een minimum aan van vier keer per dag een half uur lopen. (30 minuten wandelen per keer geldt voor een volwassen hond. Een puppy van 8 weken mag niet zo lang achtereenvolgens wandelen.) Vanwege de lange vacht van de hond is het wel zaak om de warmste momenten van de dag te vermijden, want oververhitting ligt al snel op de loer.
Zorg voor voldoende 'brain-training'
Samen spelletjes doen is echt iets voor golden retrievers, want deze honden houden ervan om hun baasjes te plezieren.
Een golden retriever heeft uitdagende puzzels en problemen nodig om mentaal fit te blijven.
Zorg dus voor voldoende spelletjes of ‘brain-training’ en vergeet niet om ze trouw te belonen met lovende woorden wanneer ze zich gedragen zoals jij dat wilt.
Golden retrievers zijn gefokt om aangeschoten wild te vinden en naar de jager terug te brengen, dus ze houden ervan om achter een stok of ander voorwerp aan te rennen en in hun bek mee terug te dragen.
Als een golden retriever niet genoeg interessante spelletjes en beweging krijgt zal de hond al snel probleemgedrag gaan vertonen. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een actieve dagindeling vanaf de dag dat je een golden retriever puppy in huis neemt.
Opvoeding golden retriever
Sociaal en intelligent
Golden retrievers zijn sociale en intelligente dieren. Aan de ene kant helpt dit bij het opvoeden van puppy’s, want met die sociale intelligentie zijn ze slim genoeg om ingewikkelde trainingen te kunnen volgen.
Het trainen van een golden retriever pup lijkt behoorlijk op het opvoeden van kinderen. Consequent zijn is cruciaal, want ze zijn slim genoeg om te proberen jouw training te saboteren, maar zorg wel dat je de puppy rustig en vriendelijk blijft benaderen. Je stem verheffen of schreeuwen zijn uit den boze.
Enthousiast
Golden retrievers zijn erg enthousiast en maken het liefst overal een spelletje van. Datzelfde enthousiasme moet wel worden beteugeld, want anders blijft je hond tegen mensen opspringen en kun je geen slootje passeren zonder dat je golden retriever er met een sierlijke plons middenin springt. Speelsheid is leuk, maar onthoud dat je puppy straks een flinke hond wordt. Eén tip is om je golden retriever netjes aan de riem te leren lopen, want je wilt niet dat een sterke golden retriever gewend raakt om aan de riem te trekken.
Puppy combineren met een fulltime baan
Veel mensen vragen zich af hoelang een pup alleen thuis kan blijven, omdat ze een aantal weken of soms zelfs een aantal dagen na de komst van de pup weer fulltime gaan werken.
Iemand die fulltime werkzaam is voor een organisatie en niet de mogelijkheid heeft om thuis te werken, is vijf dagen per week, ongeveer acht uur per dag van huis, oftewel, 36 tot 40 uur per week. Daar komen reistijd en eventuele pauzes nog bij, gemiddeld zo'n 1,5 uur per dag.
Een dag bevat 24 uur. De meeste mensen slapen ongeveer zeven uur, zodat er nog 17 uur overblijft. Daarvan wordt 9,5 uur besteed aan werken en reizen.
In de resterende 7,5 uur moet je boodschappen doen, eten koken, eten, douchen, het huishouden doen, een sociaal leven onderhouden, sporten én natuurlijk niet te vergeten: de puppy uitlaten, socialiseren, opvoeden, zindelijk maken, verzorgen, enzovoort. Ik heb het dan nog niet eens over eventuele kinderen opvoeden of rustig op de bank zitten om uit te rusten na een dag hard werken.
Zoals blijkt uit het puppyschema (klik hier - gratis download) is het onmogelijk om een pup van acht weken langer dan twee uur achtereen alleen te laten, zonder dat hij binnenshuis plast en poept.
Als jij nu al weet dat jouw pup in de toekomst langere tijd alleen zit, zul je moeten zorgen voor een oplossing. Denk aan een hondenuitlaatservice of vraag een vriend, vriendin, buren of kennissen om de pup uit te laten. Je zult ze hiervoor wel de nodige informatie moeten verschaffen, zodat zij weten hoe ze met de pup moeten omgaan. Wel is het van belang dat je er de eerste weken volledig voor de pup kunt zijn. Het advies is om vakantie op te nemen wanneer jouw pup komt.
Populaire puppy blogs.
Populaire gratis puppy downloads.
Ziekten en erfelijke aandoeningen golden retriever
Heupdysplasie bij golden retrievers
Natuurlijk heeft een golden retriever met een officiële stamboom en alle bijbehorende medische verklaringen minder kans op ziekten en chronische aandoeningen dan een hond zonder papieren. Toch komen binnen de soort een paar erfelijke aandoeningen regelmatig voor. Bij golden retrievers zijn elleboog- en heupdysplasie bekende problemen. Hierbij sluiten de gewrichten van heup of elleboog niet goed op elkaar aan, wat tot gewrichtsslijtage, pijn en kreupelheid kan leiden. Aanleg voor dysplasie is erfelijk bepaald en daarnaast beïnvloedbaar door externe factoren, zoals te lang achtereenvolgens wandelen of spelen met een jonge pup. Zorg er daarom voor dat jonge puppy’s niet teveel en te lang achter elkaar kunnen rennen. Een goede vuistregel voor een puppy van acht weken is maximaal tien minuten wandelen of spelen per keer. Bij iedere maand dat je pup ouder wordt mag je vijf minuten extra wandelen of spelen. Is je pup dus twaalf weken oud dan mag je vijftien minuten achtereenvolgens wandelen. Is hij zestien weken oud? Dan mag je twintig minuten achtereenvolgens wandelen, enzovoort.
Ook overgewicht kan dysplasie van heupen en ellebogen verergeren, dus dat is naast de neiging om te dik te worden een extra reden om goed op het voer en de beweging te letten. Geef niet te veel voer tegelijk en zorg voor voeding van een hoge kwaliteit met aandacht voor spieren, botten en gewrichten.
Staar, retina atrofie en tumoren
Naast dysplasie krijgen golden retrievers vrij gemakkelijk last van staar en retinale atrofie, die allebei het gezichtsvermogen kunnen aantasten. Ook een aantal specifieke tumoren, waaronder mastocytomen, melanomen en lymfomen komen bovengemiddeld vaak voor bij golden retrievers. Vreemde bulten onder de vacht zijn in principe bij elke hond aanleiding om de dierenarts te bezoeken, maar door de bijzondere gevoeligheid voor deze tumoren kan extra opletten bij golden retrievers geen kwaad.
Aanschaf en kosten golden retriever
Golden retriever kopen op Marktplaats
Omdat golden retrievers populaire honden zijn wordt er al jarenlang veel mee gefokt. Alleen al daarom is het aan te raden om naar een hondenfokker die lid is van een rasvereniging te gaan. Los daarvan raden wij de aanschaf van een puppy via platforms zoals Marktplaats nadrukkelijk af. Er zijn op deze platforms zeker betrouwbare fokkers actief, maar ook gelegenheidsfokkers en kwaadwillende partijen. Een professionele fokker kan een stamboom laten zien en is lid van de landelijke Golden Retriever Vereniging, waardoor je weet dat de fokrichtlijnen zijn gevolgd. Deze richtlijnen bewaken niet alleen de gezondheid, hygiëne en een fijne omgeving voor de pups, maar stellen ook tests op erfelijke aandoeningen verplicht. Dat geeft meer zekerheid met betrekking tot de gezondheid en het mentale welzijn van de puppy. Een golden retriever kopen bij een niet-officiële fokker is riskant, en ook als je hiermee geld wilt besparen kun je bedrogen uitkomen. Alle inenten, chippen, ontwormen en verwante kosten zijn voor jouw rekening, en die kunnen flink oplopen voor je er erg in hebt. De kosten voor niet-ontdekte aandoeningen zijn moeilijk in te schatten, maar als je onbedoeld een ziek dier aanschaft kunnen de kosten al helemaal uit de hand lopen.
Kosten aanschaf en onderhoud golden retriever
De adviesprijs voor een golden retriever met officiële stamboom liggen tussen 900,- en 1.250,- euro. Daar komen nog aanschafkosten bij voor de hondenspullen die je nodig hebt, zoals: speeltjes, een hondenmand, een bench, halsband en meer. Bedenk ook dat een golden retriever groot wordt en flink eet, wat je met gemak vijftig euro per maand kan kosten. Inentingen, ontworming en vlooienmiddelen kosten je minstens 100 euro per jaar. Hondenbelastingen verschillen per gemeente en ook een castratie of puppy cursus kosten honderden euro’s. Al met al is de aanschaf en onderhoud van een golden retriever prijzig, wat je een extra reden geeft om er eerst lang en goed over na te denken.
Hondenverzekeringen vergelijken
Het idee van een hondenverzekering kan lijken als een grote uitgave op lange termijn, maar het gaat niet altijd om de financiële winst. Robbin, een lid van ons Puppygroep.nl-team, heeft dit treffend geïllustreerd met zijn golden retriever. Hoewel hij tot nu toe financieel voordeel zou hebben gehad bij zelf sparen, ziet Robbin de ware waarde van de hondenverzekering in de gemoedsrust die het biedt. Je wilt immers altijd zonder twijfel 'JA' kunnen zeggen tegen de noodzakelijke medische zorg voor je hond, zonder je zorgen te maken over hoge kosten.
Bedenk dit: zelfs als je de middelen hebt om een rekening van €6.000 voor de zorg van je hond te betalen, wil je niet de emotionele belasting voelen van het moeten betalen van zo'n hoge rekening. Daar komt de hondenverzekering om de hoek kijken.
Figo Pet en OHRA zijn onze topkeuzes, beide met een rating van 5 sterren. Figo Pet biedt een korting van 5% voor het eerste jaar aan onze Puppygroep.nl-lezers. Bezoek de Figo Pet website via onze speciale link en gebruik de kortingscode PUPPYGROEP. OHRA blijft een sterke keuze, ondanks dat ze nog niet hebben gereageerd op ons verzoek om korting. Bezoek direct hun hondenverzekering pagina via deze link.
Overigens, wist je dat er in Nederland 8 verschillende hondenverzekeringen zijn? Benieuwd naar de verschillen? Wij hebben ze allemaal uitgebreid beoordeeld. Je vindt de vergelijking op onze hondenverzekeringspagina.
Rasverenigingen golden retriever
De belangrijkste Nederlandse rasverenigingen voor golden retrievers zijn de:
De respectievelijke fokreglementen van de verenigingen vind je hier (klik hier) en hier (klik hier).
Voortplanting golden retriever
Wie zelf met golden retrievers wil gaan fokken moet op een aantal regels letten. Zo mag een te dekken teef niet jonger dan 20 maanden zijn, maar niet ouder dan 72 maanden en mag ze niet worden gedekt door zoons, kleinzoons, de vader, of de grootvader. Er mag niet te vaak worden gedekt: tussen de geboorte van twee nestjes moeten tenminste twaalf maanden zitten en er gelden vanuit de verenigingen regels voor medische screening en het welzijn van teef, reu en puppy’s. Wil je fokken voor een officiële stamboekvermelding, dan gelden er strenge aanvullende eisen. Wij raden daarom aan om niet zelf te gaan fokken met golden retrievers, maar dit aan de professionals over te laten.
Sporten en shows golden retriever
Golden retrievers zijn enthousiast, energiek, intelligent en gericht op het plezieren van hun baasjes. Dat maakt ze erg geschikt voor allerlei hondensporten. Door de populariteit van het ras zijn er in binnen- en buitenland diverse hondenshows die specifiek voor golden retrievers zijn, maar ook in algemene shows is het een veel en graag geziene gast.
Overige tips golden retriever
Ben je er uit? Wil je een puppy aanschaffen? Ben je er ook al uit of het de golden retriever wordt? Download gratis mijn eBooks hieronder.