Ontdek ook onze andere vaste rubrieken verderop in de nieuwsbrief:
- In het nieuws: De laatste updates in de wereld van honden.
- Productaanbevelingen: Onze topkeuzes om je hond gelukkig en gezond te houden.
- Vraag van de Week: Antwoorden op jouw meest prangende hondenvragen.
- Foto van de Week: Een schitterende snapshot van een van jullie viervoeters.
- Trainingstip van de Week: Een praktische trainingstip voor jou en je hond.
- Wist je dat?: Wekelijkse feitjes die je zullen verbazen over onze viervoetige vrienden.
Veel leesplezier!
Genieten van het Warme Weer met je Hond
Dit weekend worden de temperaturen in Nederland verwacht tussen de 20 en 25 graden. Een heerlijke tijd om buiten te zijn met onze honden. Veel honden genieten ook van een zonnebad bij deze temperaturen. Toch moeten we voorzichtig zijn, vooral met oppervlakken zoals asfalt dat verraderlijk heet kan worden.
Hoe warm kan asfalt worden?
Wist je dat asfalt temperaturen tot wel 50 graden Celsius kan bereiken als het 25 graden buiten is en de zon erop schijnt? Dat is veel te heet voor de gevoelige pootjes van je hond. Test het asfalt met de ‘handrug test’: leg de rug van je hand op het asfalt en probeer deze daar 7 seconden te houden. Voelt het oncomfortabel? Dan is het te heet voor je hond.
Waar kun je veilig met je hond wandelen?
In plaats van op hete asfaltwegen, kies voor wandelroutes met voldoende schaduw of ga naar plaatsen waar de ondergrond koeler blijft. Overweeg een bezoek aan lokale plassen of meren, zoals beschikbaar via bijvoorbeeld Leisurelands. Deze ochtend ben ik met mijn Golden Retriever, Doeka, gaan zwemmen. Het is een geweldige manier om af te koelen en daarnaast vinden honden zwemmen vaak ontzettend leuk! Bekijk een kort filmpje van onze zwemsessie in de rubriek ‘Foto van de Week’ in deze nieuwsbrief.
Activiteiten voor een aangenaam weekend
Naast zwemmen zijn er tal van andere activiteiten die je kunt ondernemen:
- Picknick in de schaduw: Zoek een koel, schaduwrijk plekje in het park voor een ontspannen middag.
- Speel in het zand: Stranden bieden een koelere ondergrond en veel speelplezier met ruimte om te rennen en graven.
- Vroeg of laat op pad: Plan je langere wandelingen vroeg in de ochtend of later op de avond wanneer het koeler is.
Tips om oververhitting te voorkomen
Ondanks de aangename temperaturen, moet je alert blijven op tekenen van oververhitting. Vermijd inspannende activiteiten tijdens de warmste uren van de dag en zorg altijd voor voldoende vers drinkwater. Signalen zoals overmatig hijgen, een snelle hartslag, of vermoeidheid (lethargie) kunnen wijzen op problemen. Zorg ervoor dat je hond toegang heeft tot een koele rustplek tijdens de warme dagen.
We hopen dat je een fantastisch weekend hebt met je hond, vol veilig en plezierig buitenplezier. Deel je ervaringen met ons, en vergeet niet je verhalen en foto’s in te sturen voor onze volgende nieuwsbrief!
In het nieuws
Elke week brengen we je belangrijke updates en interessante gebeurtenissen uit de wereld van honden. Blijf op de hoogte met onze selectie van relevant nieuws!
- Puppy yoga verbieden? [undercover video]
- Je hebt vast wel gehoord over puppy yoga, waarbij puppy’s worden gebruikt tijdens yogalessen. In Italië hebben ze dit nu verboden omdat ze bezorgd zijn dat de puppy’s slecht behandeld worden. Ze werden soms in hokken opgesloten tussen de lessen door en niet goed verzorgd. De Italiaanse overheid wil hiermee de puppy’s beschermen en zorgen dat ze niet als gewoon gereedschap worden gebruikt. In Nederland is puppy yoga niet verboden en wordt nog steeds aangeboden. Bekijk deze video van Radar waarbij ze undercover met een camera een puppy yoga bezoeken.
- Doodsbedreigingen na dode honden in dierenpension
- Eind april zijn tien honden dood gevonden in Het Hondenhuys, een hondenpension in Woudenberg. De eigenaar, Gertjan Peelen, heeft na het ontvangen van doodsbedreigingen aangifte gedaan bij de politie. De oorzaak van de sterfgevallen is nog steeds onduidelijk, maar ondanks een paar annuleringen in mei, heeft de eigenaar veel klanten kunnen overtuigen dat het pension veilig is. Dit roept echter vragen op over hoe hij de zekerheid over veiligheid kan bieden zonder de doodsoorzaak te kennen van de honden. Wat vind jij daarvan?
- Pas op bij deze voor honden levensgevaarlijke grassen
- De Koninklijke Hondenbescherming luidt de noodklok om bepaalde grassen die heel vervelend en zelfs dodelijk kunnen zijn voor honden. Het gaat om de aartjes van de zogenaamde kruipertje en ijle dravik, die makkelijk in de neus, keel, oren en tussen tenen van honden terechtkomen en daar binnendringen. Hoe herken je deze grassen en wat kun je ertegen doen om je hond zo goed mogelijk te beschermen? Lees verder.
- Vrouw met hond steekt over in drukke finale, precies tussen groepjes renners door.
- Blijkbaar was niet iedereen in Turijn ervan op de hoogte dat de Giro d’Italia op bezoek kwam. En het was wel gewoon tijd om de hond uit te laten. Zo kon het gebeuren dat een vrouw op 5 kilometer van de finish nietsvermoedend de weg overstak, terwijl de strijd om de roze trui was losgebarsten. Bekijk de video.
- 20 tot 30 minuten voor epileptische aanval ziet hond Cilly het al aankomen: ‘Ze heeft altijd gelijk’
- Zeker 20 minuten van tevoren weet golden retriever Cilly al dat haar baasje Marlies Akemann een epileptische aanval krijgt. ,,Zo bizar, ik voel dan nog helemaal niets.’’ Wat Marlies allang weet, blijkt nu ook uit onderzoek: hulphonden kunnen het aantal epileptische aanvallen van hun baasjes met 30 procent verminderen. Lees verder.
Productaanbeveling
Puppy boeken
Wist je dat we momenteel een actie hebben? We hebben een leuke korting op onze boeken en online cursus. Klik hier en neem een kijkje.
Hondenverzekering
Wist je dat wij een een exclusieve deal hebben met de hondenverzekering Figo Pet? Exclusief voor Puppygroep.nl-lezers: bespaar 5% op Figo Pet hondenverzekeringen met de code PUPPYGROEP
via onze speciale link. Lees ook onze Figo Pet review.
Vraag van de Week
Heb je een prangende vraag over jouw trouwe viervoeter? Elke week kiezen we een lezersvraag uit en geven advies. Stuur je vraag in en wie weet helpen we jou deze week verder!
Deze week komt de vraag van Jasper:
“Mijn hond blaft constant naar andere honden tijdens het wandelen. Hoe kan ik dit afleren?”
Antwoord:
Hallo Jasper, bedankt voor je vraag! Blaffen naar andere honden tijdens wandelingen is een veelvoorkomend probleem en kan vaak worden toegeschreven aan angst, opwinding of territoriaal gedrag.
Hier zijn enkele tips om je te helpen:
- Identificeer de trigger: Let goed op wanneer en waar je hond precies begint te blaffen. Is het bij alle honden of specifieke typen of maten?
- Afleiding: Leer je hond om zijn aandacht naar jou te richten wanneer hij een andere hond ziet. Dit kun je doen door hem zijn favoriete speeltje te laten zien of hem een commando te geven zoals ‘kijk naar mij’.
- Positieve versterking: Beloon je hond met traktaties of complimenten wanneer hij kalm blijft en niet blaft bij het passeren van andere honden.
- Afstand houden: Begin met het oefenen op een veilige afstand van andere honden, waar je hond ze kan zien maar niet sterk reageert. Verklein geleidelijk deze afstand naarmate zijn gedrag verbetert.
- Consistentie is key: Wees consequent met training en correcties. Het is belangrijk dat je rustig blijft en consistente signalen gebruikt.
Als het probleem aanhoudt of de situatie onbeheersbaar lijkt, kan het raadzaam zijn om hulp te zoeken bij een professionele hondentrainer. Zij kunnen specifiek gedrag observeren en meer gerichte strategieën bieden.
Veel succes, Jasper! En onthoud, geduld is essentieel bij het trainen van gedrag.
Wil je volgende week jouw vraag beantwoord zien? Stuur hem dan in en misschien kiezen we jouw vraag voor onze volgende nieuwsbrief!
Video van de Week
Elke week zetten we een hond in de spotlight. Heb jij een leuke foto of video van jou en je hond? Deel het met ons en misschien wordt jouw foto of video de volgende ‘Foto van de Week’!”
Deze week deel ik een video van mij (Robbin) en mijn golden retriever, genaamd Doeka. We zijn lekker aan het zwemmen! Houd jouw hond ook van zwemmen?
Trainingstip van de Week
Wil je jouw hond nieuwe trucjes leren of gedragsproblemen aanpakken? Ontdek onze wekelijkse trainingstip die je direct thuis kunt toepassen. Simpel, effectief en leuk voor zowel hond als eigenaar!
Deze week: “Plaats” Commando
Het “plaats” commando is een essentiële vaardigheid voor elke hond, waarmee je hem leert naar een specifieke plek te gaan en daar te blijven. Dit kan bijzonder handig zijn in situaties waarin je wilt dat je hond kalm blijft en uit de weg, zoals tijdens het eten of wanneer er bezoek komt.
Hoe leer je het “plaats” commando?
- Kies een Specifieke Plek: Dit kan een hondenbed, een deken, of zelfs een specifieke tegel op de vloer zijn. Zorg ervoor dat de ‘plaats’ gemakkelijk te onderscheiden en consistent is.
- Leid met een Lekkernij: Gebruik een traktatie om je hond naar zijn ‘plaats’ te leiden. Zodra hij volledig op de plek staat, geef je het commando ‘plaats’, gevolgd door de traktatie. Herhaal dit meerdere keren totdat hij begint te begrijpen wat en waar ‘plaats’ is.
- Voeg Duur Toe: Zodra je hond begint te begrijpen waar zijn plaats is, vraag je hem om daar langer te blijven voordat je hem de traktatie geeft. Begin met een paar seconden en bouw dit langzaam op.
- Oefen met Afleidingen: Wanneer je hond de basis begrijpt, begin dan met het toevoegen van afleidingen zoals het rinkelen van de deurbel of het spelen van kinderen. Dit helpt hem te leren dat hij ongeacht de afleiding op zijn plaats moet blijven.
- Gebruik het Praktisch: Implementeer het commando in dagelijkse situaties. Gebruik het commando ‘plaats’ om te oefenen tijdens de maaltijden, als er iemand aan de deur komt, of als je hond te opgewonden raakt. Dit versterkt het gedrag en maakt het een nuttig onderdeel van jullie routine.
Het “plaats” commando is niet alleen handig voor het beheren van het gedrag van je hond thuis, maar versterkt ook jullie onderlinge band door samen te werken aan duidelijke communicatie. Veel trainingsplezier en tot volgende week voor een nieuwe tip!
Wist je dat …?
Elke week delen we een fascinerend feitje over honden. Wist je bijvoorbeeld dat…? Blijf leren en laat je verrassen door wat je allemaal niet wist over onze viervoetige vrienden!
Deze week: kunnen honden aardbevingen voorspellen?
Je hebt misschien wel eens gehoord of gelezen dat honden weten wanneer er een aardbeving aankomt. Ze zouden zich vreemd gaan gedragen nog voordat wij mensen iets voelen. Klinkt best cool, toch? Maar onderzoek laat zien dat het allemaal niet zo duidelijk is…
Wetenschappers hebben veel van deze verhalen onderzocht en wat blijkt? Hoewel honden zeker scherp zijn en misschien sneller iets merken dan wij (zoals kleine trillingen of veranderingen in de lucht), is er niet echt sterk bewijs dat ze betrouwbaar aardbevingen kunnen voorspellen. De meeste onderzoeken tonen aan dat, als honden al iets opmerken, dit waarschijnlijk te maken heeft met kleine voorschokken die soms voor een grote beving komen.
Wat betekent dit voor jou en je hond?
Neem het met een korreltje zout als iemand zegt dat je hond aardbevingen kan voorspellen. Het is een leuk idee, maar we hebben gewoon meer onderzoek nodig om dit echt hard te maken.
Dus, geniet van de superkrachten van je hond in dingen zoals het vangen van een bal of het vinden van de verstopte snacks, en we houden het aardbevingsvoorspellen voor nu nog even bij de wetenschappers!
Kijk volgende week weer uit naar meer grappige en interessante hondenweetjes in onze nieuwsbrief!